Typická bulharská jídla a pití

Typickým jídlem jsou zapečené brambory s mletým masem, karbanátky, šašlik, čevapčiči na rožni, kotlety na rožni, plněný zelný nebo vinný list, v keramické misce zapékané vepřové nebo kuřecí maso se zeleninou, houbami, kořením a feferonkou.
Nealkoholické nápoje

Bulharské ovocné nápoje (limonády) jsou velmi chutné a vyznačují se výraznou chutí ovoce - malinová, jahodová, rybízová, jablečná. I bulharský trh je zaplaven značkou Coca-Cola, Sprite, Pepsi-Cola. V restauracích a osvěžovnách podávají tyto nápoje dobře vychlazené a na vyžádání vám do nich přidají led. Na trhu je i výběr přírodních minerálek z horských pramenů. K dostání jsou i sodovky a stolní vody v plastikových lahvích. Vybrat si můžete i z množství krabicových ovocných džusů, velmi chutných a kvalitních.
Alkoholické nápoje


Mastika
Silný anýzový nápoj podávaný chlazený. V kombinaci s menta, což je likér z oleje máty peprné, tvoří drink s názvem Mrak. Mastika má obsahovat minimálně 47% alkoholu a alespoň 40g cukru na jeden litr.
Boza
Méně známý drink, avšak v Bulharsku naprostá samozřejmost: fermentovaný sladový nápoj z úšenice nebo prosa s nízkým obsahem alkoholu a hustou konzistencí. Původně z Turecka.
Rakije
Jako u ostatních zemí začneme Rakijí. Je to pálenka z hroznů, švestek, fíků, prostě ovoce. Je nejlepší domácí, ale opatrně, může překvapit a zaskočit nepřipraveného turist(k)u. Některé zdroje uvádí Bulharsko jako původce Rakije (na základě vykopávek nádob).
Bulharsko má široký výběr výborných piv. Mezi nejlahodnější patří Zagorka, Bolyarka, Ariana, Kamenitza, Burgasko a Shumensko. Jsou chuťově celkem odlišná, takže si každý může vybrat to své.
