Typická bulharská jídla a pití

Typickým jídlem jsou zapečené brambory s mletým masem, karbanátky, šašlik, čevapčiči na rožni, kotlety na rožni, plněný zelný nebo vinný list, v keramické misce zapékané vepřové nebo kuřecí maso se zeleninou, houbami, kořením a feferonkou.  

Nealkoholické nápoje

Bulharské ovocné nápoje (limonády) jsou velmi chutné a vyznačují se výraznou chutí ovoce - malinová, jahodová, rybízová, jablečná. I bulharský trh je zaplaven značkou Coca-Cola, Sprite, Pepsi-Cola. V restauracích a osvěžovnách podávají tyto nápoje dobře vychlazené a na vyžádání vám do nich přidají led. Na trhu je i výběr přírodních minerálek z horských pramenů. K dostání jsou i sodovky a stolní vody v plastikových lahvích. Vybrat si můžete i z množství krabicových ovocných džusů, velmi chutných a kvalitních.

Alkoholické nápoje

Mastika

Silný anýzový nápoj podávaný chlazený. V kombinaci s menta, což je likér z oleje máty peprné, tvoří drink s názvem Mrak. Mastika má obsahovat minimálně 47% alkoholu a alespoň 40g cukru na jeden litr.

Boza

Méně známý drink, avšak v Bulharsku naprostá samozřejmost: fermentovaný sladový nápoj z úšenice nebo prosa s nízkým obsahem alkoholu a hustou konzistencí. Původně z Turecka.

Rakije

Jako u ostatních zemí začneme Rakijí. Je to pálenka z hroznů, švestek, fíků, prostě ovoce. Je nejlepší domácí, ale opatrně, může překvapit a zaskočit nepřipraveného turist(k)u. Některé zdroje uvádí Bulharsko jako původce Rakije (na základě vykopávek nádob).

Bulharsko má široký výběr výborných piv. Mezi nejlahodnější patří Zagorka, Bolyarka, Ariana, Kamenitza, Burgasko a Shumensko. Jsou chuťově celkem odlišná, takže si každý může vybrat to své.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky